Angelique uit Goes

Angelique Korff uit Goes is samen met haar gezin bewust en actief bezig met afval scheiden voor een beter milieu voor de volgende generatie.

Angelique Korff uit Goes houdt zich actief bezig met afval scheiden.

Angelique (44) woont samen met haar gezin in Goes. Sinds hun deelname aan de actie 100-100-100 in gemeente Goes zijn ze veel bewuster met afval scheiden bezig. De actie 100-100-100 richt zich op 100 dagen zoveel mogelijk afvalvrij leven. 

"Eerst waren termen als klimaat en duurzaamheid, meer voor anderen bedoeld. Wij deden wat er van ons werd gevraagd maar waren niet pro actief ermee bezig. De overheid gaf aan maatregelen te nemen, daar deden we dan aan mee. Huis isoleren, beetje afval scheiden en statiegeld inleveren.

Nu, door onder meer de 100-100-100 actie, kom ik erachter dat je überhaupt geen plastic flessen nodig hebt. Ook mijn gezin is er nu actief mee bezig en wij vinden het leuk samen ons meer in te spannen voor het milieu. Het geeft ons een goed gevoel om goed bezig te zijn voor de volgende generatie en tevens weer op een andere manier samen met onze zoon Aidan een nuttig project te doen."

Goed afval scheiden

In Goes wordt PMD, GFT, oud papier, glas en textiel apart ingezameld. Daarnaast doet het gezin van Angelique nog veel meer om afval te scheiden: " Wij hebben onder de gootsteenbak een hangende bak voor GFT en een aparte 3-in-1 prullenbak voor papier, plastic en glas. Schoeisel en textiel worden gedeeld binnen de familie, gaan op Marktplaats of in de textielcontainer. Lege batterijen worden ingeleverd bij het inleverpunt op de school van onze zoon. En we zijn overgestapt op oplaadbare batterijen. Niet gebruikte medicijnen gaan terug naar de apotheek en lege flessen en blikjes leveren we in bij de supermarkt. Wat niet in de restafvalcontainer past of mag, brengen we naar de Milieustraat. Zoals bijvoorbeeld het puin van onze laatste verbouwing. 

Als je afval gaat scheiden, dan heb je bijna geen restafval. Dan is de kunst om afval ook te minderen. Wij gaan dan ook bewust producten vervangen of ergens anders halen. Zoals losse thee, navullingen en shampoo blokken en producten bij de boer halen met eigen tassen/kratten. Eten nemen we in bakken mee en we gebruiken een thermosfles."

Tips

Angelique heeft genoeg tips voor anderen die ook aan de slag willen: "Maak afval scheiden bespreekbaar en deel adviezen en tips. Steek 30 minuten tijd in het onderzoeken hoe het is geregeld in jouw eigen gemeente. Wat doen zij om het afval scheiden en bekijk of je kosten kan verlagen door bijvoorbeeld minder vaak je restafvalcontainer te laten legen. Sinds de 100-100-100 actie zijn wij thuis meer bewust bezig om verpakkingen al niet in huis te halen. Koop wat je echt nodig hebt. 

Door bewust bezig te zijn met de mogelijkheden om afval goed te scheiden, ga je er al anders naar kijken. Begin klein, bijvoorbeeld door plastic goed te scheiden. We hebben maar één aarde. Minder restafval betekend minder CO2 en minder opwarming. En gescheiden afval is grondstof: afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw kunnen worden gebruikt."