Thirza uit Wolphaartsdijk

Thirza Hoogesteger uit Wolphaartsdijk is een expert op het gebied van zo min mogelijk restafval produceren, zero waste.

Thirza Hoogesteger

Thirza Hoogesteger maakt haar eigen producten om geen afval te produceren

Thirza (26) woont samen met haar man en hun zoon en dochter in Wolphaartsdijk. Ze hebben geen prullenbak in huis:

"En ja, wanneer iemand voor het eerst bij ons thuis komt, krijgen we vaak vragende blikken. Maar voor ons is dit al jaren normaal. Restafval hebben we bijna niet. Enkel wanneer we aan het verbouwen zijn, dan gaat dit naar de stort. Ons GFT-afval gaat in de compostbak, daarnaast hebben we kippen dus die krijgen ook met regelmaat wat. Het papier en glas gaan in de daarvoor bestemde bakken. En het plastic dat we gebruiken gaat naar de plastic-container."

Goed afval scheiden

"Alle containers zijn toegankelijk, ook bij ons op het dorp! Dat is erg fijn, ik denk dat dit bij veel huishoudens helpt om toch het afval te scheiden. Ik vraag me altijd af hoe mensen aan weer een container restafval komen. Wanneer je alles goed scheidt en grotere spullen naar de stort brengt of een tweede kans geeft zou dit al veel helpen."

Tips

Tips om nog beter afval te scheiden heeft Thirza genoeg: "Wanneer afval goed gescheiden wordt, wordt het recyclen makkelijker en voorkomt het dat veel goede grondstoffen in de verbrandingsovens belanden. Maar uiteindelijk, voorkomen is altijd beter dan genezen. Dus probeer in eerste instantie zo min mogelijk afval te produceren."

"Een simpele tip: Bekijk eens goed wat er in jouw prullenbak zit. Kan dit echt niet in de daarvoor bestemde containers? Probeer hierop te letten. Bekijk ook eens wat voor afval je verzamelt, kan dit echt niet minder? En met welk product zou je dan kunnen beginnen om te verminderen? Stap voor stap je afval verminderen is makkelijker dan ineens volledig over te gaan op 'zero-waste'. En zo wordt elke nieuwe stap een eenvoudige gewoonte. 

"Probeer producten te vervangen of maak ze zelf. Een zero-waste leven is in alle gevallen veel voordeliger (ook al lijkt dit in eerste instantie niet). En denk je een nieuw product nodig te hebben? Bedenk eens of je het echt nodig hebt of kijk of je het wellicht tweedehands kunt aanschaffen."