Tips

Afval scheiden doen we al goed in Goes! Met deze tips en weetjes gaat dat nog beter lukken. Hoe beter we het afval scheiden, hoe minder restafval er over blijft. En hoe schoner de afvalstromen zijn, hoe beter we ze opnieuw kunnen gebruiken.

Heeft u zelf tips of weetjes over afval scheiden die u wilt delen? Mail dan naar:

openbareruimte@goes.nl

Minder verpakking = minder afval!

Koop bewust in en let op (onnodige) verpakkingen. Koop bijvoorbeeld groenten en fruit zonder verpakking en neem zelf een tas of netje mee naar de winkel of de markt. Ook bij de bakker of slager kun je vragen om de producten niet te verpakken. Neem ze mee in een bijenwasdoek of broodzak.  

Gooi PMD weg in een doorzichtige zak

Biedt plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) los, leeg en plat aan in een doorzichtige zak. Gooi emmertjes of bakjes met de deksels los ervan in het PMD. Zorg ervoor dat verpakkingen leeg zijn en vouw drinkkartons plat. Door te vouwen haalt u ook nog eens meer yoghurt of vla uit het pak!

Keukenafval en etensresten horen in het GFT afval

Keukenafval zoals schillen en stronken en etensresten mogen allemaal in het GFT afval. Verzamel het in een bakje of emmertje op het aanrecht en gooi het eens per dag in de container. Zo voorkomt u stank en is het makkelijker om uw afval nog beter te scheiden. Wist u dat nog ruim 30 procent van het restafval uit GFT bestaat? Dat is zonde want via de GFT container biedt u het gratis aan en kunnen we het verwerken tot compost of biogas.

Lever flesjes en blikjes met statiegeld in

In het PMD (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons) mogen onder meer plastic flessen en drankblikjes. Hier kan statiegeld op zitten. Gooi de flessen en blikjes met statiegeld niet weg, maar lever ze in. Alleen flessen en blikjes die heel en niet gedeukt zijn worden ingenomen. Zijn ze toch beschadigd? Dan mogen ze bij het PMD.  

Tips voor schone en frisse containers

Voorkom stank of maden in uw containers in de zomermaanden.

  • Leg een oude krant of stro onderin de containers. Zo blijven afvalresten niet aan de bodem van de container plakken.
  • Verpak etensresten direct. Verpakte etensresten maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een krant.
  • Hang mottenballen in de bak. De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Tip: stop de mottenballen in een oude panty en knoop deze aan het handvat.
  • Maak lege containers regelmatig schoon. Gebruik hiervoor water met een scheut azijn of water met groene zeep.
  • Leg een tak klimop (Hedera) in uw container, dit is giftig voor maden. Of strooi af en toe een handje zout of kalk in de bak. Daardoor drogen maden uit.
  • Of gebruik milieuvriendelijke middelen tegen ongedierte. Ook deze middelen werken prima tegen maden. Ze zijn wel duurder dan de eerder genoemde middelen.

Let op: gebruik geen chemische middelen in de gft-container!