Wat hoort waar?

In Goes zamelen we ons afval apart in: PMD, GFT, papier en karton, glas en textiel. Het restafval gaat in de restafvalcontainer. Twijfelt u eraan wat u in welke bak mag gooien? Bekijk hier wat in welke bak mag.

Plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD) 

In de PMD container mogen alle plastic en metalen verpakkingen en drankkartons. Zorg ervoor dat bakjes, pakjes en zakjes (zo goed als) leeg zijn en maak drankkartons plat. Gooi PMD weg in een doorzichtige zak. 

Wel/niet lijst PMD

PMD afval in een doorzichtige zak wordt naar de PMD container gebracht

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) 

In het GFT mogen alle etensresten, groente-, fruit- en fijn tuinafval. Verzamel etensresten en schillen in een apart bakje op het aanrecht en leeg deze elke dag in de grote GFT container.

Wel/niet lijst GFT

Tuinafval wordt weggegooid in de kliko voor GFT

Oud papier en karton (OPK)

Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en karton mogen allemaal bij het oud papier. Scheur of snijdt kartonnen dozen in stukken, zodat ze minder ruimte in beslag nemen in de container. Haal het plastic dat om tijdschriften of folders zit eraf, dit hoort bij PMD. 

Wel/niet lijst OPK

Oud papier wordt in de kliko gegooid

Glas

Verpakkingsglas zoals glazen potten en flessen mogen (eventueel met deksel of dop) in de glasbak. Gooi de juiste kleur in de juiste bak, zo kunnen we het glas nog beter recyclen. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kunt u inleveren bij de glashandel of milieustraat.

Wel/niet lijst glas

Glazen flessen worden weggegooid in de glascontainer

Textiel

Kleding en schoenen die u niet meer draagt en versleten en gescheurde stoffen mogen in de textielcontainer. De textiel hoeft niet heel te zijn, maar wel droog en schoon (geen olie- of verfvlekken). Verpak textiel in een afgesloten (vuilnis)zak en bindt schoenen per paar aan elkaar.

Wel/niet lijst textiel

Een Curitas textielcontainer in de gemeente Goes

Restafval

Al het afval dat we niet kunnen scheiden, mag in het restafval. Denk bijvoorbeeld aan kattenbakvulling of piepschuim. Restafval voeren we af naar een afvalenergiecentrale en wordt daar verbrand. Dit willen we het liefst zo min mogelijk doen omdat het niet goed is voor het milieu en geld kost.

Scheidt afval daarom zo goed mogelijk, zodat er zo min mogelijk restafval over blijft. GFT verdwijnt vaak nog in het restafval, terwijl u dit gratis in de GFT container kunt inzamelen. Beter voor het milieu en beter voor uw portemonnee.

 

Een grijze restafval minicontainer van de gemeente Goes